Alla inlägg den 28 september 2012

Av Marie Lindén - 28 september 2012 13:01

Med risk för att falla platt, bli en fånig wanna-be eller spana på någon nån kanske redan spanat på: jag har en spaning. (För er som inte förstod referensen spaning, så refererar jag till programmet Spanarna på Sveriges radio). Jag tror att mode har ersatt musiken som centrum för populärkultur och identitetsbygge hos unga. Jag tror också modet så småningom kommer att ersättas av dans.  


När jag gick i högstadiet (plus minus något år) var det viktigaste vilken musik man lyssna på. Vilken musik du lyssna på bestämde vem du var. Det visade vilken grupp av människor du tillhörde. Var du hårdrockare, indie eller lyssnade du på main-stream pop? Om du gillade någon musik som ansågs töntig i den grupp du ville identifiera dig med gjorde du bäst i att inte berätta åt någon att du gillade det bandet och bara lyssna på dem i smyg. Om du till exempel ville smälta in med de musikintresserade och intellektuella gjorde du bäst i att inte lyssna på main-stream pop som Britney Spears. Om du inte gillade nåt band som ansågs coola var det bäst att lossas gilla dem. Vilka band som var coolast just då bestämde framför allt den coola musikintresserade killen i klassen i högstadiet. I gymnasiet de som höll på med musik. Först var det Jumper, senare Queen och Judas Priest. 


Musik hade också en större del av tv-programmen. De flesta tv- och radiokanaler hade sin egen topp-lista på typ de 10 hetaste låtarna där tittarna/lyssnarna fick ringa in och rösta. Till exempel Voxpop på SVT. Nu kan jag inte komma på en enda tv-kanal med 30-60 minuters program helt ägnade åt topplistor. Men kanske jag bara inte ser tillräckligt mycket på tv? Jag kan inte heller minnas att jag har hört x3m:s topplista på länge, som förut kom varje morgon. Finns den kvar? Inte ens MTV har mycket musikvideor längre, som Bowling for Soup sjunger i sin låt 1985 ("music still on MTV"). Det som det däremot finns otroligt mycket av är olika moderelaterade program: Top Model, Project Runway, The Rachel Zoe Project, Say Yes to the Dress och otaliga make-over-shower. Bara för att nämna några.


När jag jobba i högstadiet fick jag också känslan av att VILKEN musik man lyssna på inte var lika viktigt för att visa sin identitet som den var för oss. Nog var musik viktigt, nåt man gärna och snabbt satt på i sin telefon och lyssna på. Men jag såg inga bandnamn klottrade på häften eller dylikt, inga bilder på musiker och nästan inga hetsiga diskussioner. (Nån om Justin Bieber, men kanske typ två gånger). Däremot fick jag känslan av att åsikten om olika klädmärken var större än när jag gick i högstadiet. Så det är alltså första delen av min spaning: jag tror att musikens roll inom populärkulturen har minskat och att modets roll har ökat. Samtidigt har ungdomar mer börjat visa sin identitet via vad det sätter på sig istället för vad de lyssnar på.


Frågan är kanske vad det beror på? Handlar det om cykler som med så mycket annat eller är det så att då tillgängligheten på musik ökat har statusen minskat? Förr måste du betala 20 € för en cd-skiva om du ville ha artistens musik, men nu kan vem som helst ladda ner låtarna från nätet eller lyssna via youtube. Det har blivit billigt med musik (så länge du inte går och ser den live) medan inte alla har råd med de dyra märkes byxorna. Därför har kläder blivit mer exklusivt än musik och har därför högre status. Kanske är det en del av det. Men jag tror mer på cykler och jag tror det nästa som cykeln kommer hämta med sig är dans. Jag tycker man redan ett tag har sett tendenserna. Mer och mer dansprogram på tv: Let's Dance, Dance Your Ass Off, America's Best Dance Crew och So You Think You Can Dance. Bara för att nämna några. Och mer och mer dansmusik i main-stream-fåran. Jag upplever det som att den mesta musiken som mina elever lyssnade på var dans-/klubbmusik. Musik där (enligt gamla tant Marie) rytmen är viktigare än melodin. Det som ännu stöder min teori att dansmusik är på uppåt gående är att det finns fler och fler kända DJ:s.


Så andra delen av min spaning är alltså att dansen kommer bli fokus för populärkulturen. Den kommer bli populärare samtidigt som modet kommer minska lite i popularitet. I och med att dansen kommer få mer fokus kommer det också antagligen bli viktigare för unga att kunna dansa bra. För det är coolt att dansa bra. 


Så vad säger ni? Ligger det någonting i min spaning eller är jag helt ute och cyklar? Har musiken tappat i betydelse? Har mode ökat i popularitet? Borde jag anmäla mig till en danskurs om jag vill vara cool om nåt år?


Ovido - Quiz & Flashcards