Alla inlägg den 29 juli 2012

Av Marie Lindén - 29 juli 2012 22:34

Emellanåt blir man ombedd att "beskriva sig själv med tre ord", säga vad ens "positiva egenskaper är" eller säga något man är bra på. Något som de flesta verkar tycka är svårt. Förutom att man skall komma på något som passar kanske man styrs i sitt val av att man funderar på hur de orden man väljer påverkar andra människors uppfattning om en själv. Här i jantelagens Norden vill man inte gärna verka skrytig. (Samtidigt som man förstås vill att andra ska tycka man är en bra människa de gärna skulle vilja lära känna). 


Just det här med att vissa egenskaper räknas som skrytiga har jag funderat på en del och tycker är ganska intressant. Varför är det okej att säga att man är glad men inte att man är intelligent? Varför kan det uppfattas som mindre skrytigt att säga att man är jätte bra på curling än att säga att man är jätte bra på fotboll? Min teori är att ju högre status någonting har, desto skrytigare upplevs det om någon säger att dom är bra på det. Så om en liten kille i en fotbollstokig stad säger att han är bra på fotboll kan de andra små pojkarna uppfatta det som skryt. För det är något av det finaste man kan ha i deras värld. Kanske han upplevs som ett hot? Men om han säger att han är bra på curling kanske ingen riktigt bryr sig, för vem bryr sig om curling? 


På samma sätt tror jag att många uppfattar det som skrytigt att säga att man är intelligent eftersom det traditionellt har varit en mycket eftertraktad egenskap. (Numera tycker jag det mer finns ett kluvet förhållande till intelligens, men det utvecklar jag i nästa blogginlägg). Kanske just den egenskapen dessutom är lite tabubelagd för att folk kanske känner sig lite hotade eller får mindervärdeskomplex runt intelligenta människor. Börjar känna sig dumma eller blir rädda att bli lurade utan att förstå det. Glad kanske är en eftersträvansvärd egenskap, men den är inte hotande hos en annan människa. Tvärtom är det väl mest trevligt att vara i närheten av en glad människa.


Men vad gör man om man tycker man har den eller någon annan väldigt eftertraktad egenskap? Har man en inofficiell, "sann" uppsättning egenskaper för sig själv och en uppsättning mindre eftertraktade egenskaper man berättar för andra när frågan kommer? Det känns ju också fånigt.


Håller ni med om att det finns egenskaper som uppfattas som skrytiga att beskriva sig själv med? Vilka egenskaper tycker ni i så fall det är? Intelligent? Snygg? Andra förslag?

Ovido - Quiz & Flashcards