Direktlänk till inlägg 29 juli 2012

Är vissa ord mer okej när man ska beskriva sig själv?

Av Marie Lindén - 29 juli 2012 22:34

Emellanåt blir man ombedd att "beskriva sig själv med tre ord", säga vad ens "positiva egenskaper är" eller säga något man är bra på. Något som de flesta verkar tycka är svårt. Förutom att man skall komma på något som passar kanske man styrs i sitt val av att man funderar på hur de orden man väljer påverkar andra människors uppfattning om en själv. Här i jantelagens Norden vill man inte gärna verka skrytig. (Samtidigt som man förstås vill att andra ska tycka man är en bra människa de gärna skulle vilja lära känna). 


Just det här med att vissa egenskaper räknas som skrytiga har jag funderat på en del och tycker är ganska intressant. Varför är det okej att säga att man är glad men inte att man är intelligent? Varför kan det uppfattas som mindre skrytigt att säga att man är jätte bra på curling än att säga att man är jätte bra på fotboll? Min teori är att ju högre status någonting har, desto skrytigare upplevs det om någon säger att dom är bra på det. Så om en liten kille i en fotbollstokig stad säger att han är bra på fotboll kan de andra små pojkarna uppfatta det som skryt. För det är något av det finaste man kan ha i deras värld. Kanske han upplevs som ett hot? Men om han säger att han är bra på curling kanske ingen riktigt bryr sig, för vem bryr sig om curling? 


På samma sätt tror jag att många uppfattar det som skrytigt att säga att man är intelligent eftersom det traditionellt har varit en mycket eftertraktad egenskap. (Numera tycker jag det mer finns ett kluvet förhållande till intelligens, men det utvecklar jag i nästa blogginlägg). Kanske just den egenskapen dessutom är lite tabubelagd för att folk kanske känner sig lite hotade eller får mindervärdeskomplex runt intelligenta människor. Börjar känna sig dumma eller blir rädda att bli lurade utan att förstå det. Glad kanske är en eftersträvansvärd egenskap, men den är inte hotande hos en annan människa. Tvärtom är det väl mest trevligt att vara i närheten av en glad människa.


Men vad gör man om man tycker man har den eller någon annan väldigt eftertraktad egenskap? Har man en inofficiell, "sann" uppsättning egenskaper för sig själv och en uppsättning mindre eftertraktade egenskaper man berättar för andra när frågan kommer? Det känns ju också fånigt.


Håller ni med om att det finns egenskaper som uppfattas som skrytiga att beskriva sig själv med? Vilka egenskaper tycker ni i så fall det är? Intelligent? Snygg? Andra förslag?

 
 
Ingen bild

Stefanie

30 juli 2012 13:03

Jo jag håller med. Jag tror det är ok att vara positiv, energisk, ansvarsfull, nyfiken, ambitiös... men mindre ok att vara intelligent, snygg och rolig. Tror att du har en bra teori om att de mest eftertraktade egenskaperna är riskabla att sätta på sig själv för man skall ju inte tro att man är något... och det skulle ju vara så pinsamt om man tycker att man själv är t.ex rolig och andra inte alls håller med. Skulle vara spännande att veta om det är samma egenskaper som alla tycker är lite tabu eller om det varierar från person till person.

 
Ingen bild

Marie

30 juli 2012 17:47

Jo, håller med om att rädslan att inte leva upp till vissa egenskaper också är en del i det. Om man själv säger att man är t.ex rolig känns det som att folk kommer granska extra noga om man lever upp till sitt lite stöddiga (?) påstående. Så man ska se till att man typ är Eddie Murphy innan man kommer med det påståendet.

Vill också gärna veta vad ni tycker är egenskaper man vanligtvis är försiktig att benämna sig själv med. Intelligent, snygg och rolig är föreslaget hittills. Håller nog med om alla i olika grad. Skulle ännu vilja lägga till sexig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marie Lindén - 19 november 2020 10:16

Jag hoppas verkligen att ingen efter #metoo missat hur vanligt det tyvärr är med sexuella trakasseri mot kvinnor av män. Förhoppningsvis har vi tagit ett steg närmare att utrota dessa, men tyvärr är det nog långt kvar ännu. När vi nu ändå tar tag i s...

Av Marie Lindén - 19 november 2019 06:53

Jag läste någon gång ett citat som gick ungefär så här: många blir feminister när de får flickor, men man borde bli feminist när man får pojkar. Jag var feminist innan jag fick barn och jag har fått pojkar och fortsatt vara det. Uppvuxen med mest kvi...

Av Marie Lindén - 8 november 2019 15:04

Egentligen är det inte konstigt att en massa me-too-tillfällen händer hela tiden och kvinnojourer behövs för kvinnor som måste få skydd från sina x när man hör på texterna till ”romantiska” låtar eller ser på hur ”kvinnokarlar&rdquo...

Av Marie Lindén - 31 oktober 2019 22:21

Ibland verkar det som att folk tycker det är fritt fram att vara taskiga mot någon bara för att de är lyckade eller tillhör en privilegierad grupp. Till exempel då Alex Shulman i ”Min sanning” ( https://www.svtplay.se/video/23592046/min-s...

Av Marie Lindén - 14 juli 2019 22:34

Anna Ingman skriver i sin ledare i Nya Åland måndagen den 8 juli att forskningsrapporter bör skrivas så att den ”vanliga människan” ska förstå innehållet och locka till läsning så att den når en bred publik. Resonemanget kan kanske verka ...

Ovido - Quiz & Flashcards